Wat is KANS: klachten aan de arm, nek of schouder?

Komt de term KANS je nog niet bekend voor? Begrijpelijk. Misschien laat de benaming RSI een belletje rinkelen. Deze aandoening werd namelijk voorheen zo genoemd, maar gaf veel verwarring. KANS is een verzamelnaam voor ‘klachten aan de arm, nek of schouder’.  

Deze klachten ontstaan door regelmatig korte bewegingen te herhalen of door een verkeerde houding van nek, schouder, bovenrug, elleboog, pols, hand en/ of boven/onder arm. Waar de aandoening vandaan komt en hoe deze ontstaat, is voor een groot deel nog onbekend. 

Vaak wordt KANS gelinkt aan beroepswerk. Dit komt omdat het veelvoudig uitvoeren van dezelfde handeling ervoor kan zorgen dat de arm, nek en schouders overbelast worden. Kappers en schilders zijn hier een goed voorbeeld van. 

Klachten en verschijnselen van KANS

KANS is zoals gezegd een verzamelnaam voor arm, nek en schouder klachten. Hierdoor kunnen de verschillende mogelijke symptomen heel uiteenlopend zijn:

  • Tintelingen.

  • Krachtverlies.

  • Pijn en/of stijfheid in de arm, nek en schouders. 

  • Klachten worden verergert door langdurige en herhalende bewegingen.

  • Spanning, drukte en stress zorgen voor spanning in het lichaam.

Hoe voorkom je KANS?

Als je de klachten van KANS wilt voorkomen, is het wel verstandig om te weten waar je op moet letten. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen in het voorkomen van KANS.

Een goede lichaamshouding is enorm belangrijk. Dit geldt ook voor op de werkvloer. Als je een computerbaan hebt, is een comfortabele werkplek met goede stoel noodzakelijk. Zo verbeter je de werkhouding en verlaag je de kans op klachten. 

De genoemde klachten worden vaak verergert als je een hoge werkdruk ervaart. Een goed alternatief hiervoor is om op z’n tijd een rondje te lopen en genoeg pauze te nemen. Zo blijf je in beweging en creëer je een balans in de werkdruk. 

Een zeurende pijn in de arm, nek of schouder wordt vaak als onschuldig gezien. Maar, hier gaan mensen de fout in. Deze klachten kunnen verergeren en uiteindelijk zelfs chronisch worden. Neem KANS dus serieus.

Neem contact op om een afspraak in te plannen met één van onze fysiotherapeuten.

Sjoerd Jansz