Wat is fasciitis plantaris?
Een overbelast gevoel aan de hiel is een veel voorkomend probleem bij sporters. Als je bijvoorbeeld veel hardloopt, kan er een ontsteking in de aanhechting van het peesblad onder de voet op het hielbeen ontstaan. Deze klacht wordt fasciitis plantaris genoemd. De pijnklachten bevinden zich vaak in de voetzool en rondom de hak. In veel gevallen wordt fasciitis plantaris in samenspraak met hielspoor gebruikt. Dit komt omdat je bij deze overbelastingsklachten pijn en irritatie rondom de hiel ervaart.
Fasciitis plantaris is een overbelastingsklacht waarbij er een discrepantie is tussen de belastbaarheid van het weefsel en de belasting die het krijgt. Er ontstaan kleine trauma’s in de fascia plantaris die niet voldoende herstellen en zorgen voor een lokale ontstekingsreactie. Soms dragen hol- of platvoeten ook negatief bij aan de ontwikkeling van dergelijke klachten. Het ontstaan van deze klachten komt vaak door langdurig wandelen, hardlopen of zelfs staan in combinatie met te weinig rust. Soms is de oorzaak van de klachten een klein stukje botvorming op de hiel, maar meestal blijft dit asymptomatisch en is de oorzaak de peesplaat zelf.
Wat zijn de symptomen van fasciitis plantaris?
Deze veel voorkomende voetklacht kan veel pijn opleveren. De pijn ontstaat meestal in de hiel en kan doorlopen naar de voetzool. Als je intensief bezig bent zal de pijn vaak toenemen. Voldoende rust bewaren is cruciaal. In de ochtend en na rusten zal de pijn waarschijnlijk weer even het ergst zijn. Lopen is moeilijker en je wordt beperkt in je dagelijkse bezigheden. Verdere symptomen zijn:
Een verdikt hielkussen
Stekende en zeurende pijn onder de hiel
Er kan sprake zijn van startpijn. In dit geval verergeren de klachten als je een tijdje niet gelopen hebt
De aanhechting van het peesblad is pijnlijk en geïrriteerd
Pijn aan de onderzijde van de voeten
Wat te doen tegen faciitis plantaris?
Er zijn verschillende behandelmethodes voor faciitis plantaris. Vrijwel altijd wordt er in het begin gekozen voor een non-operatieve conservatieve behandeling met een fysiotherapeut. De behandeling van deze blessure kan een relatief langdurig proces zijn. Het belangrijkste in het herstelproces is dat de druk op het hielbeen wordt weggenomen en de balans tussen de gegeven belasting en de belastbaarheid van het lichaam wordt hersteld. Hiervoor heb je een aantal mogelijkheden:
Het verminderen van eventueel overgewicht
De sportbelasting tijdelijk aanpassen waarbij je op geleiden van pijn (niet te veel) traint
Inlegzooltjes of ander schoeisel proberen
Tijdelijk minder op blote voeten lopen
Versterken van de voetboog en kuitspieren
Ontstekingsremmers kunnen op korte termijn uitkomst bieden
Ook kun je er voor kiezen om aan de slag te gaan met rek en strek oefeningen van de kuit. Daarnaast doet vooral het versterken van de voetboog en kuit- en bovenbeenspieren veel mensen goed. Dit kan vooral een goede (tijdelijke) vervanging zijn voor hardlopen. Dit kun je in samenwerking doen met je fysiotherapeut. Deze zal een professioneel stappenplan opzetten om van de klachten af te komen en zo weet je precies welke oefeningen effectief zijn. Samen werk je naar een goed herstel.
Tot slot is het van belang je te realiseren dat fasciitis plantaris een langdurige en hardnekkige klacht kan zijn. Het is niet ongewoon dat je meerdere maanden bezig bent met herstellen. Gelukkig heeft bijna iedereen baat bij een conservatieve behandeling van meerdere maanden en is een operatie bijna nooit nodig.
Neem contact op om een afspraak in te plannen met één van onze fysiotherapeuten.