Wat is een Golferselleboog?

Desondanks de naam van de elleboogblessure, de golferselleboog (ook wel Epicondyle Tendinopathie genoemd in medische termen), komt dit probleem niet alleen voor bij golfers. De blessure komt veel voor bij werk gerelateerde activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan zwaar werk en/ of het maken van een verkeerde beweging. De golferselleboog komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen én komt vooral voor in de leeftijdscategorie van 30 tot 50 jaar. Bij een golferselleboog is er een verwonding in de spieren die o.a. de pols en vingers samentrekken. Oorzaken van zo’n verwonding kunnen zijn: 

  • Slechte conditie 

  • Onjuiste techniek tijdens bijvoorbeeld tillen 

  • tijdens bijvoorbeeld slaan of werpen

  • Onvoldoende warming up 

Symptomen en klachten bij een Golferselleboog 

Een golferselleboog is vaak gemakkelijk op te merken. Een voorbeeld van een van de meest voorkomende klachten, is pijn aan de binnenkant van de elleboog dat doortrekt naar de onderarm. Een ander symptoom is dat er pijn wordt ervaren wanneer de binnenkant van de elleboog wordt aangeraakt. Pijn bij het strekken aan de binnenkant van de arm is een symptoom die ook vaak voorkomt. 

De pijn van zo’n blessure wordt versterkt door bepaalde activiteiten zoals sport. Tevens kan er ook pijn optreden bij eenvoudige routines zoals de deur openen of een boodschappentas tillen. Patiënten kunnen een golferselleboog ervaren als stijf en pijnlijk. Ook kan er een gevoel van zwakheid in de pols of hand worden gevoeld. 

Behandelingen van een Golferselleboog 

Bij een golferselleboog komt er veel pijn kijken. Dit komt omdat er simpelweg een ontsteking plaats vindt in het weefsel van de pezen en spieren. Het behandelen hiervan zal worden gedaan door een fysiotherapeut. Vaak wordt er een oefeningsprogramma worden samengesteld, om het weefsel, de pezen en de elleboog weer gezond te krijgen. 

Neem contact op om een afspraak in te plannen met één van onze fysiotherapeuten.

Sjoerd Jansz